Nieuws
Jaarthema’s
Elk jaar heeft de studentgeleding van de faculteitsraad (FR) enkele jaarthema’s. Naast de standaard taken van de FR om mee te kijken met het werk van het faculteitsbestuur en hen gevraagd en ongevraagd te adviseren is de FR ook vrij om zelf met een onderwerp aan de slag te gaan en bijvoorbeeld onderzoek te doen, advies uit te brengen of een project op te starten rondom een bepaald thema.
Deze jaarthema’s geven dus richting aan de verschillende zaken waar wij komend jaar aan gaan werken. Hiervoor maakt de FR aan het begin van het jaar een plan met een aantal doelen waar we naar willen streven. Aan het eind van het jaar reflecteren we op alle stappen die gezet zijn en welke doelen we behaald hebben. Voor komend jaar hebben we vier jaarthema’s:
- Inclusief en toegankelijk onderwijs
- Werkdruk bij studieverenigingen
- Student welzijn en sociale veiligheid
- Studentparticipatie en -motivatie
Hieronder kun je meer lezen over onze doelen en ambities binnen deze jaarthema’s. En wil je graag je ideeën, zorgen en/of feedback over deze punten met ons delen? Dan maak je ons heel blij! Dat kan via deze survey en je kan ons ook altijd via de mail bereiken of ons aanspreken als je ons tegenkomt! Zo help je ons in onze taak om de stemmen van de studenten te vertegenwoordigen 🙂
Inclusief en toegankelijk onderwijs
Binnen ons eerste jaarthema gaan we ons bezig houden met de kwaliteit van het onderwijs en de universiteit voor studenten met een (functie)beperking. Binnen onze universiteit en faculteit wordt er al hard gewerkt om de universiteit en het onderwijs voor iedereen een zo fijn, toegankelijk en inclusief mogelijke plek te maken. Maar dit is iets waar we constant op zoek zijn naar verbetering. Wij willen dit jaar kijken hoe wij ons steentje hieraan bij kunnen dragen. Zo willen we aan de slag met toetsvoorzieningen, toegankelijkheid van gebouwen, de mogelijkheid tot online/hybride onderwijs en de inclusiviteit en toegankelijkheid van de cursussen zelf. Met dit jaarthema zullen Lynn, Rik en Ylana aan de slag gaan, dus je kan altijd bij hen terecht!
Werkdruk bij studieverenigingen.
Vorig jaar heeft de Faculteitsraad als jaarthema gefocust op de werkdruk bij de studieverenigingen. Dit jaar willen wij voortborduren op hun werk door te kijken naar vervolgstappen om de werkdruk te verlagen. Dit willen we doen in nauwe samenwerking met de studentassessor door gesprekken aan te gaan met onder andere (oud)bestuursleden en het Faculteitsbestuur. Mocht je nog ideeën hebben, spreek Mel, Maartje en Britt dan vooral een keer aan!
Student welzijn en sociale veiligheid
Ook zullen we ons dit jaar weer inzetten voor student welzijn en sociale veiligheid. De afgelopen twee jaar heeft de FR zich hier ook voor ingezet en wij zijn van mening dat dit een essentieel onderwerp voor studenten en dat het daarom een jaarthema is dat we dit jaar willen doorzetten, om continuïteit te creëren. Voor aankomend jaar streven wij ernaar om deze drie doelen te behalen:
- Studenten informeren waar ze terecht kunnen met problemen/vragen over (mentale) gezondheid.
- Studentpsychologen laagdrempeliger te maken, door te kijken naar de wachttijden, tarief én transparantie beschikbaarheid studentpsycholoog.
- Seksueel welzijn onder de aandacht brengen bij de UU en studenten.
Wil je een keertje praten met een van ons over dit onderwerp? Dan zijn Britt, Ming en Rik hier altijd over aan te spreken!
Studentparticipatie en -motivatie
Studentparticipatie is bijna niet meer weg te denken uit het beeld van Universiteit Utrecht. Net zoals bij veel andere onderwijsinstelling draaien veel projecten en initiatieven op studentparticipatie.Studentparticipatie gaat hierbij om de cruciale actieve rol die studenten op zich nemen binnen verschillende activiteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Inspraak en de rol van mentor voor eerstejaars studenten.
Eerder kwam deze studentparticipatie voornamelijk voort uit een intrinsieke motivatie om ergens deel van uit te maken of ergens aan mee te helpen. We zien echter dat studenten steeds vaker een ‘beloning’ willen voor hun inzet en dat vrijwillig of tegen een kleine vergoeding geen basis meer heeft. Hier spelen verschillende omgevingsfactoren waarschijnlijk ook een belangrijke rol, zoals bijvoorbeeld financiële stress (leenstelsel).
Daarom willen onderzoek doen naar de motivatie van studenten voor studentparticipatie. Dit gaan we doen in samenwerking met de opleidingscommissies, zodat we zo veel mogelijk studenten van alle opleidingen kunnen bereiken. Vanuit de FR zal Lynn hiermee aan de slag gaan, in samenwerking met de opleidingscommissies.
Kortom: vier belangrijke thema’s waar we komend jaar hard ons best voor gaan doen om ons steentje te kunnen bijdragen!
Wil je je ideeën, zorgen en/of feedback over dit thema met ons delen? Vul dan de survey in, mail ons op sw-faculteitsraadstudenten@uu.nl, stuur ons een dm of spreek een van ons aan als je ons tegenkomt op de campus!